Er dit kokainmisbrug begyndt at tager overhånd og har du svært ved at overholde aftaler med dig selv om, hvornår eller hvor meget du skal bruge?

Vi er specialister i behandling af kokainmisbrug og har 20 års erfaring med afvænning og behandling

Kokainmisbrug, misbrugsbehandling og afvænning

Behandling og afvænning af kokainmisbrug. Vi tilbyder anonym professionel misbrugsbehandling ved kokainmisbrug. Behandlingen er tilpasset dine behov, du kan komme dag, aften eller weekend, helt som det passer ind i din kalender. Vi tilbyder kun individuelle behandlingsforløb. Det vil sige, at vi ikke tilbyder gruppebehandling eller gruppeterapi. Hos os møder du kun den samme misbrugsbehandler gennem hele forløbet.

Misbrugsbehandlingen skal målrettes selve afhængigheden

Første fase i behandlingen af kokainmisbrug handler om at få stoppet selve brugen af stoffet. Vi har en overbevisning om, at bliver misbruget af kokain først adresseret og stoppet, kan alle de underliggende problemer løses, og varig stoffrihed opnås. Når målet i første fase er opnået – som er stoffrihed – kan klienten begynde at arbejde med andre centrale elementer i behandling af kokainmisbrug. 

De centrale elementer i behandlingen, handler om en dybere forståelse af afhængighed, håndtering af trang, opmærksomhed på højrisikosituationer og psykologiske forsvarsmekanismer. Derudover handler det ofte om at lære at genkende og håndtere tanker, følelser og impulser, som kan udløse stoftrang og føre til tilbagefald.

Hvorfor er det så svært at stoppe et kokainmisbrug

Misbrugsbehandling ved kokainmisbrug. Når man selv forsøger at komme ud af et misbrug, er det ofte muligt at reducere sit forbrug eller eventuelt stoppe helt i kortere perioder. Men på et tidspunkt bliver de fleste igen overmandet af trangen til kokain og falder tilbage i kokainmisbrug. 

Når man vil ud af sit kokainmisbrug, kræver det mere end bare vilje og stædighed. Man skal lære at forstå mekanismerne i afhængigheden, og de psykologiske forsvarssystemer der forhindrer en i at se realistisk på misbruget af kokain og de negative konsekvenser. 

Hvornår er man afhængig af kokain

Hvornår er man afhængig af kokain? Tanker der kredser om kokain, er et tydeligt tegn på afhængighed. Ligeledes er perioder, hvor man oplever en stærk lyst eller behov for brug af kokain, og hvor man bliver irriteret, hvis man ikke har mulighed for at få sit stof. For langt de fleste i kokainmisbrug kræver det professionel hjælp og behandling at forbliver stoffri.

Hvad er Crack

Crack er krystalformen af kokain, som normalt kommer i pulverform. Den fremstilles i blokke eller krystaller, der varierer i farve fra gul til bleg rosa eller hvid.

Crack opvarmes og ryges. Crack hedder sådan, fordi kokainen laver en knækkende eller knasende lyd, når den opvarmes. Crack, den mest potente form, hvori kokain optræder, men er også den mest risikable når det handler om afhængighed. 

Crack er mellem 75 % og 100 % rent, og dermed langt stærkere og mere potent end almindelig kokain og dermed også meget mere afhængighedsskabende. 

Rygning af kokainen gør det mulighed for stoffet at nå hjernen meget hurtigere og brugeren oplever dermed rusen øjeblikkelig – men rusen er meget kortvarig, den varer kun få minutter. 

Psykisk afhængighed ved brug af crack udvikler sig hurtigt, når stoffet bliver røget i stedet for sniffet (indtaget gennem næsen), og man bliver afhængig af crack meget hurtigt.

På grund af kokains lave pris bliver det ikke længere betragtet som et “rigmandsstof” og prisen er efterhånden så lav, at selv teenagere har råd til at købe det. 

Når misbruget af kokain begynder at eskalere

Til forskel fra misbrug af alkohol, eller andre afhængighedsskabende rusmidler, er det de færreste i misbrug af kokain, der bruger kokain dagligt. Ofte vil forbruget være i forbindelse med byture etc. I begyndelsen af misbruget, går der ofte uger mellem hver periode med brug af kokain. 

Derfor har mange, der er i kokainmisbrug svært ved at indse, at der er tale om decideret afhængighed. Men i løbet af relativt kort tid vil forbruget af kokainen begynde at eskalere. Brugeren vil miste kontrollen over, hvor ofte og hvor meget kokain, der bliver brugt.

Udvikling af rusmiddel tolerance i forhold til kokain

De fleste rusmidler medfører tolerance. Det betyder at der kræves større og større dosis for at fremkalde samme virkning fra rusmidlet. Tolerance over for kokain udvikles meget hurtig. Brugeren oplever snart, at vedkommende ikke kan opnå det samme euforiske højdepunkt som tidligere. 

Dosis og hyppighed mellem indtagelse af kokain øges markant. Brugeren af kokain vil igen og igen forsøge, at opnå de samme omnipotente oplevelse, som rusmidlet gav i begyndelsen misbruget.

Behandling af kokainmisbrug - helt anonymt
Behandling af kokainmisbrug - helt anonymt

Reaktionen på kokain kan inddeles i fire faser

Det er de to første faser, den afhængige efterstræber. Rusmidler med kort halveringstid er eftertragtede, da det hurtige fald i koncentration af rusmidlet giver mulighed for et nyt “sus”.

 • Første fase er “suset”, der fremkaldes af den stigende rusmiddelkoncentration i blodet. Jo hurtigere virkningen indsætter, desto kraftigere bliver “suset”.
 • Stoffer der let trænger over blod-hjernebarrieren eller indtages intravenøst giver det bedste “sus” og dermed også fare for hurtig udvikling af afhængighed.
 • Det er de behagelige følelser som vellyst, bortfald af hæmninger og en følelse af afslappethed, som gør suset eftertragtet. Suset varer typisk 5-15 minutter.
 • Anden fase. Suset afløses af en tilstand af at føle sig “høj”. Denne fase af rusen er karakteriseret ved en maksimal koncentration af rusmidlet i hjernen.
 • Den tredje fase er det tidsrum, hvor koncentrationen af rusmidlet falder.
 • I den fjerde fase opleves begyndende abstinenser, der udløser trang til igen at indtage rusmidlet.

Biologisk og genetisk variation ved kokainmisbrug

Der er en udtalt variation i hvordan mennesker reagerer på rusmidler. Nogle får det dårligt. Andre tåler rusmidlet uden nogen negative bivirkninger, dog uden særlige positiv virkning. 

Nogle oplever virkningen særdeles positivt og attraktiv. Det er især denne gruppe, som er i stor risiko for at udvikle misbrug og afhængighed til kokain. Desuden er måden hvorpå man indtager rusmidlet. Hastigheden og gentagelsen er også vigtige faktorer.

Andre faktorer, som også er bestemmende for hvor hurtigt afhængigheden til kokain etableres, er alder, indtagelsesmåde samt hvor hurtigt og hvor voldsomt rusen opleves. Unge bliver hurtigere afhængige af rusmidler end voksne og afhængighedens etablering sker dybere i hjernen.

Biologisk og genetisk variation ved kokainmisbrug
Biologisk og genetisk variation ved kokainmisbrug og afhængighed

Se filmen der illustrerer kokain-afhængighedens fælde

Misbrug af kokain - når man bliver fanget i en ond spiral

Når man bliver fanget i en ond spiral af kokainafhængighed. Kokainmisbrugeren bliver fanget i en ond spiral, da afhængigheden kræver mere og mere kokain. I denne fase er det svært, selv at bryde kokainmisbruget og behandling bliver løsningen for de fleste.

Afhængighed af kokain - en personlig deroute

Kokainmisbruget fører ofte til en dyb personlig deroute med smertefulde konsekvenser for brugeren og de nære relationer. Efter metamfetamin er kokain det stof, der skaber den største psykiske afhængighed. Hvis man tager kokain regelmæssigt, er man i fare for at udvikle alvorlige negative symptomer som.

 • Søvnløshed.
 • Depression.
 • Angst og paranoia.
 • Vrangforestillinger.
 • Opfarenhed.
 • Voldelig adfærd.

Symptomerne kan være meget belastende for den, der tager kokain, men også for partner og familie, som typisk vil opleve, at de ikke kan komme i ordentlig kontakt med personen.

Vurdering & anmeldelser fra klienter

Peter er en ildsjæl, der brænder for at gøre en forskel, og han er rigtig god at have i sit ringhjørne, når man forsøger at løse et misbrugsproblem.

Søren Skensved

Direktør, DanskMisbrugsbehandling

5/5

Peter har en unik evne til at høre og se mennesket bag misbrugeren, kombineret med hans veludviklede humoristiske sans, er det altid en befrielse at tale med Peter.

Søren Knap

5/5