Er du i tvivl om du har et alkoholproblem: Læs om overforbrug og misbrug af alkohol
Tegn og symptomer på alkoholmisbrug
Alkoholmisbrug kan manifestere sig gennem en række tegn og symptomer, der kan være både fysiske, adfærdsmæssige og psykiske. Blandt de fysiske tegn finder man en høj tolerance, hvor der er behov for at drikke større mængder alkohol for at opnå samme effekt, samt abstinenssymptomer som rysten, sveden, kvalme, angst og hovedpine, når man ikke drikker. Vægtændringer på grund af ændret appetit eller kostvaner, røde øjne eller hud og dårlig hygiejne kan også være indikatorer.
Er der forskel på misbrug og alkoholisme
Den vigtigste forskel mellem alkoholmisbrug og alkoholisme er, at alkoholmisbrug ikke nødvendigvis er en afhængighed. En person kan have et alkoholmisbrug, uden at være afhængig af alkohol. En person med et alkoholmisbrug kan have en række negative konsekvenser af deres alkoholforbrug, men de har stadig en vis kontrol over deres indtagelse. En person med alkoholisme har derimod mistet kontrollen over deres alkoholforbrug. De er afhængige af alkohol, og de har brug for alkohol for at fungere.
Udviklingen fra brug af alkohol til misbrug af alkohol
Misbrug af alkohol udvikler sig gradvist og gennemgår flere stadier. Det er vigtigt at huske, at ikke alle, der drikker alkohol, bliver alkoholikere, og udviklingen af alkoholisme kan variere fra person til person. Her er en generel beskrivelse af vejen fra brug af alkohol til alkoholisme:
Eksperimentel fase med alkohol:
I begyndelsen er alkoholforbrug ofte eksperimentelt og socialt. Folk drikker i sociale sammenhænge, til fester eller i selskab med venner uden at udvise tegn på misbrug.
Regelmæssigt over-forbrug af alkohol:
Med tiden kan nogle personer begynde at drikke for meget alkohol regelmæssigt, måske i løbet af ugen eller i bestemte situationer som stresser eller hvor personen føler tristhed.
Alkoholen kan bliver en måde at håndtere følelsesmæssige udfordringer på – her begynder de “røde lamper” at lyse og man skal være opmærksom på udviklingen i alkoholforbruget.
Øget alkohol-tolerance:
Kroppen udvikler tolerance over for alkohol, hvilket betyder, at personen skal drikke mere for at opnå samme virkning som før. Dette kan føre til øget alkoholforbrug.
Problematisk forbrug af alkohol eller alkoholmisbrug:
Personen begynder at drikke for at lindre stress, bekymringer eller negative følelser. Alkohol bruges som en måde at undgå problemer på, og det kan føre til konflikter med familie og venner, problemer på arbejdet eller i skolen samt sundhedsmæssige problemer.
Tab af kontrol når man drikke:
Personen mister gradvist kontrol over sit alkoholforbrug. Selvom vedkommende forsøger at stoppe eller skære ned på alkoholforbruget, er det svært at kontrollere trangen til at drikke. Perioder med overdreven forbrug af alkohol bliver hyppigere.
Fysiske og mentale konsekvenser i forhold til alkohol:
Langvarigt og overdrevent alkoholforbrug kan føre til fysiske og mentale sundhedsproblemer som leverskader, hjerte-kar-sygdomme, depression, angst og hukommelsesproblemer.
Afhængighed og alkoholisme:
På dette stadium er personen fysisk og psykisk afhængig af alkohol. Alkoholforbrug bliver en central del af personens liv, og vedkommende er ikke længere i stand til at styre alkoholforbruget. Abstinenssymptomer, når personen forsøger at stoppe med at drikke, bliver mere udtalte, hvilket gør det svært at bryde cyklussen af alkohol-afhængighed.
Krisesituationer som direkte følge af alkoholforbruget:
Alkoholisme fører ofte til alvorlige krisesituationer, såsom tab af job, ødelagte relationer, juridiske problemer og sundhedsmæssige komplikationer. Disse konsekvenser kan motivere personen til at søge hjælp.
Det at søge misbrugsbehandling for at bryde ud af alkoholismen er afgørende og direkte livsforlængende. Behandlingen kan omfatte terapi, medicin, støttegrupper og andre former for støtte og rådgivning.
Langvarig støtte og forebyggelse af tilbagefald:
Selv efter behandling er det nødvendigt med langvarig støtte og opfølgning for at forhindre tilbagefald. Alkoholikere kan opnå og vedligeholde afholdenhed ved at deltage i støttegrupper og ved at have en stærk støttestruktur omkring sig.
Husk, at alkoholisme er en kompleks lidelse, og vejen til alkoholisme kan variere for hver person. Tidlig intervention, støtte fra venner og familie samt professionel behandling kan spille en afgørende rolle i at hjælpe en person med alkoholproblemer.
Vi tilbyder altid gratis anonym vejledning og rådgivning omkring misbrug af alkohol. Ring til vores telefonrådgivning på 51 95 33 33, alle dage fra kl. 08.00 til 21.00