Symptomer på stof- og alkoholmisbrug og afhængighed

Alkoholmisbrugssymptomer og fysisk tegn på alkoholisme

Abstinens og tolerance, afhængighedens udvikling

Alkoholmisbrugssymptomer, har man brug for at drikke eller tage stoffer for at holde op med at ryste eller fjerne anden ubehag. Så drikker eller indtager man stoffer for at lindre, eller undgå de symptomer vi kalder abstinenser.

Abstinenssymptomer er det fysisk tegn på afhængighed af rusmidler, og et stort rødt flag, der fortæller dig at du har bevæget dig ind i misbrugets kroniske fase.

Abstinenser udvikles når du drikker meget alkohol eller indtager stoffer jævnligt. Din krop bliver vant til rusmidlet, og du vil opleve ubehag når du ikke får dit rusmiddel.

Hvis du har voldsomme abstinenser, betyder det at du har brug for medicinsk behandling, og det er en god idé at du taler med din læge om det.

  • Er du nødt til at drikke eller indtage mere stof nu, end tidligere?
  • Kan du drikke mere end andre mennesker, uden at blive beruset?
  • Læs mere om vores tilbud om anonym alkoholbehandling.

Tegn på alkoholskader, tolerance udvikling, hvilket er et tidligt advarselstegn på afhængighed

  • Tolerance betyder, at du over tid har brug for mere og mere alkohol eller stof, for at opleve den samme effekt fra rusmidlet.
  • Har du først udviklet afhængighed til et rusmiddel, er det meget svært at stoppe den onde spiral af sig selv.

 

Du bør derfor søge hjælp og behandling til dit misbrug, læs mere her.

Myter ved afhængighed af stoffer og alkohol
Afhængighed af rusmidler forårsager ændringer i din krop og hjerne, og på lang sigt vil et misbrug have en ødelæggende virkning på dit helbred, din karriere og dine relationer

Myte: Jeg kan stoppe med at drikke eller tage stoffer – når som helst jeg vil.

  • Måske kan du, men mere sandsynligt kan du ikke. Uanset hvad, er det for de fleste en undskyldning for at blive ved med at drikke eller tage stoffer.
 

Sandheden er nok, at du ikke kan stoppe. Når du fortæller dig selv, at du kan stoppe når du vil, får det dig til at føle dig i kontrol, trods alle beviser på det modsatte og uanset de konsekvenser som dit misbrug medfører.

Myte: Mit drikkeri eller stofforbrug er mit problem. Jeg er den der tager skade, så ingen har ret til at fortælle mig at jeg skal stoppe.

  • Det er rigtigt, at det er dit problem. Men du narrer dig selv, hvis du mener at dit misbrug kun skader dig, og ingen andre end dig.
 

Dit misbrug påvirker alle omkring dig, især de mennesker som er tættest på dig. Dit problem er deres problem.

Myte: Jeg drikker eller tager ikke stoffer hver dag, så jeg kan ikke være misbruger, eller jeg drikker kun vin, øl eller ryger kun lidt hash, så jeg kan ikke være misbruger.

  • Misbrug er ikke defineret ved, hvad du drikker, hvornår du drikker, eller hvor meget du drikker eller hvilket stof du bruger.
Det er de negative konsekvenser af forbruget, der definerer problemet! 
 
 
Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på linkedin
LinkedIn