);

Symptomer ved stof- og alkoholmisbrug

Abstinens og tolerance, afhængighedens udvikling

Har man brug for at drikke eller tage stoffer for at holde op med at ryste eller anden ubehag. Så drikker eller indtager man stoffer for at lindre eller undgå abstinenssymptomer.

Abstinenssymptomer, det fysisk tegn på afhængighed af rusmidler, og et stort rødt flag der fortæller dig at du har bevæget dig ind i misbruges kroniske fase.

Abstinenser, når du drikker meget alkohol eller indtager stoffer jævnligt, bliver din krop vant til rusmidlet, og du vil opleve abstinenser, når du ikke får dit rusmiddel.

Det betyder at du måske har brug for abstinens behandling og det er en rigtig god ide at du taler med din læge om det

Er du nødt til at drikke eller indtage mere stof nu, end tidligere, for at føle dig beruset eller afslappet? Kan du drikke mere end andre mennesker, uden at blive beruset?

Det er ofte et tegn på tolerance udvikling, hvilket er et tidligt advarselstegn på afhængighed.

Tolerance betyder – at over tid – har du brug for mere og mere alkohol eller stof, for at opleve den samme effekt fra rusmidlet.

Har du først udviklet afhængighed til et rusmiddel, er det meget svært at stoppe den onde spiral af sig selv. Du bør derfor søge hjælp og behandling til dit misbrug.

Myter ved afhængighed af stoffer og alkohol

Alkohol afhængighed og misbrug forårsager ændringer i din krop og hjerne, og på lang sigt, vil et misbruget have en ødelæggende virkning på dit helbred, din karriere og dine relation.

Myte: Jeg kan stoppe med at drikke eller tage stoffer – når som helst jeg vil.

Måske kan du, mere sandsynligt, kan du ikke. Uanset hvad, er det for de fleste en undskyldning for at blive ved med at drikke eller tage stoffer.

Sandheden er nok, at du ikke kan stoppe. Når du fortæller dig selv, at du kan stoppe når du vil, får det dig til at føle dig i kontrol, trods alle beviser på det modsatte og uanset de konsekvenser som dit misbrug medfører.

Myte: Mit drikkeri eller stofforbrug er mit problem. Jeg er den der tager skade, så ingen har ret til at fortælle mig at jeg skal stoppe.

Det er rigtigt – at det er dit problem. Men du narrer dig selv, hvis du mener dit misbrug kun skader dig, og ingen andre end dig.

Dit misbrug påvirker alle omkring dig, især de mennesker som er tættest på dig. Dit problem er deres problem.

Myte: Jeg drikker eller tager ikke stoffer hver dag, så jeg kan ikke være misbrugere, eller jeg drikker kun vin, øl eller ryger kun lidt hash, så jeg kan ikke være en misbrugere.

Misbrug er ikke defineret ved, hvad du drikker, hvornår du drikker, eller hvor meget du drikker eller hvilken stof du bruger.

Det er konsekvenserne af dit misbrug der definerer problemet. Hvis dit misbrug forårsager problemer i dit privatliv eller arbejdsliv, har du et misbrugsproblem.

Dette uanset om du drikker eller tager stoffer hver dag eller kun i weekenden. Læs mere om afhængighed til stof eller alkohol her.