Vejledning til familier med misbrugsproblemer tæt inde på livet

Den Ambulante Misbrugsbehandling tilbyder anonym behandling af rusmidler, også uden for normal arbejdstid

Vejledning til hvordan man bedst kan konfrontere én i misbrug og motivere til behandling

 • Forsøg ikke at straffe, true, bestikke eller prædike.
 • Forsøg ikke at være martyr.
 • Begynd ikke at argumentere med misbrugeren, når vedkommende er påvirket.
 • Undlad at dække over eller undskylde på vegne af misbrugeren, eller på anden måde beskytte vedkommende mod konsekvenser af deres misbrug.
 • Tag ikke misbrugerens ansvar, det efterlader vedkommende uden fornemmelse af betydning eller værdighed.
 • Undlad at skjule eller smide flasker ud eller skærme misbrugeren fra situationer, hvor alkohol/stoffer er til stede.
 • Hvis vedkommende er i et behandlingsforløb, kan I sammen rydde huset eller lejligheden for flasker og andre misbrugsrelaterede effekter.
 • Det er tilladt at sige fra, hvis du ikke ønsker at være sammen med vedkommende, når han eller hun er påvirket.

Hvordan hjælper man bedst én i misbrug

Herunder nogle gode råd til, hvordan du kan konfrontere én i misbrug af alkohol eller andre rusmidler. Du skal helst undgå følelsesmæssige appeller, da det kan øge følelser af skyld og dårlig samvittighed. Søg professionel rådgivning og få talt om problemet med andre – før du træffer en afgørende beslutning.

Vi tilbyder personlige diskrete behandlingsforløb

Vi tilbyder individuel misbrugsbehandling, det vil sige at vi ikke tilbyder gruppebehandling eller gruppeterapi. Klienten har hos os kun kontakt til den samme professionelle misbrugsbehandler gennem hele behandlingsforløbet, som altid foregår diskret og anonymt.

Vores succesrate er landets bedste

Vores succesrate er en af landets bedste ved ambulant misbrugsbehandling. Ca. 67% af vores klienter opnår de mål, de sætter for behandlingen. Statistikken er beregnet ud fra gennemførte behandlingsforløb.

Hvad gør misbrug af rusmidler ved familien

En række vilkår gør sig ofte gældende i familier, hvor der er misbrug af rusmidler eller medicin. Vilkårene gør sig ikke gældende i alle familier med misbrugsproblemer og ofte alle vilkårene ikke til stede på en gang, men forandre sig over tid. Misbrug af rusmidler eller medicin påvirker mennesker og familier på mange forskellige måder. Du kan måske overveje om nogle af disse vilkår er gældende for dig og din familie.

 • Børnene får for lidt opmærksomhed, fordi forældrene er optaget af at håndtere andre problemer.
 • Dynamikken i familien ændrer sig hele tiden, afhængigt af om den der er i misbrug er, eller har været påvirket.
 • Familiens almindelige rutiner omkring f.eks. madlavning, vask, sengetider, afholdelse af højtider bliver i perioder ikke overholdt
 • Familiemedlemmer har svært ved at se problemerne omkring misbruget i øjnene. 
 • Hemmeligheder; der tales ikke om problemerne, hverken indadtil familien eller udadtil med andre.
 • Børnene overtager det ansvar i familien, som den der er i misbrug, er holdt op med at tage.
 • Familien er overbelastet og derfor bliver familiemedlemmerne stressede, frustrerede, vrede, kede af det eller opgivende.

Kan man sætte stolen for døren og forlang forandring?

Mange pårørende med misbrug i familien bliver på sigt nødt til at erkende, at uanset hvor højt man elsker den som er i misbrug, kan man ikke skabe ro og tryghed i familielivet, så længe der er misbrug af alkohol, stoffer eller medicin i familien.

Hvis du stiller krav om forandring, er det vigtig at du holder fast i de krav du stiller

Pårørende til en misbruger bliver ofte mødt med lange forklaringer, forundring og benægtelse, når de forsøger at tale om forbruget af rusmidler eller medicin med deres partner. Dette kan skabe en følelse af tvivl, er misbruget nu også så slemt som man oplever det. 

Vores erfaring er, at i de fleste tilfælde, er det de pårørende som har ret – og det er dem som skal sætte foden ned og kræve forandring gennem en professionel behandling. 

Når man skal konfrontere en i misbrug af rusmidler, er en grundig forberedelse og timing afgørende for et godt resultat. Man skal forberede, hvad man vil sige og hvordan man får det sagt. Her er det en god idé, at man har drøftet sin plan med en professionel rådgiver, inden man går i gang. Jo bedre man er forberedt, jo større er sandsynligheden for succes.

Vurdering & anmeldelser fra klienter

Da jeg bankede på Peters dør første gang, havde jeg ikke meget tiltro til at noget ville ændre sig. Som dagene og ugerne gik hos Peter, viste virkeligheden sig dog at være en helt anden.

Tak for at du fik rodet lidt rundt og op i mit hoved Peter.

Til sidst, tak for du sørgede for vi kunne mødes på tidspunkter, der betød at min hverdag med arbejde og familie kunne fungere ved siden af.

Rasmus Andersen

5/5

Peter har et engagement som jeg ikke tidligere har mødt hos nogen terapeut. Med sin store viden, erfaring og oprigtighed, har han mødt mig lige midt i min virkelighed.

Peter er både empatisk og bestemt/direkte, hvilket har kunnet skubbe mig langt i min udvikling, samtidig med at jeg har følt mig forstået og respekteret i behandlingen.

Mine bedste anbefalinger til Peter som misbrugsbehandler.

5/5