Er du i misbrug eller pårørende til en i stof- eller alkoholmisbrug. Vi tilbyder anonym telefonrådgivning alle dage fra kl. 08.00 til kl. 21.00

Alkoholmisbrug og gener: Forståelse af den genetiske påvirkning af risikoen for alkoholisme

Læs mere om den komplekse sammenhæng mellem genetik og alkoholmisbrug, og hvordan visse gener kan øge risikoen for afhængighed af alkohol

Alkoholisme er en kompleks tilstand Alkoholisme og alkoholmisbrug er en kompleks lidelse

Alkoholmisbrug er en kompleks tilstand, der kan skyldes en kombination af genetiske, psykologiske og miljømæssige faktorer. 

Generelt er alkoholmisbrug karakteriseret ved en vedvarende og ukontrollerbar trang til at drikke alkohol, til trods for de negative konsekvenser, det kan have på ens liv.

Der er flere faktorer, der kan bidrage til udviklingen af alkoholmisbrug. Nogle af de mest almindelige faktorer inkluderer:

Genetik:

Forskning har vist, at visse gener kan øge risikoen for alkoholmisbrug. Hvis man har familiemedlemmer, der lider af alkoholmisbrug, kan man have en øget risiko for at udvikle misbrug.

Psykologiske faktorer:

Nogle mennesker kan bruge alkohol som en måde at håndtere stress, angst eller depression på. Dette kan føre til, at man udvikler en afhængighed af alkohol.

Miljømæssige faktorer:

Sociale faktorer som at vokse op i en familie med alkoholmisbrug, eller at være omgivet af mennesker, der drikker meget, kan også øge risikoen for alkoholmisbrug.

Udvikling af alkoholmisbrug:

Udviklingen af alkoholmisbrug kan ske gradvist over tid, eller det kan ske pludseligt efter en traumatisk begivenhed eller en periode med intens stress. 

Når man først har udviklet en afhængighed af alkohol, kan det være svært at stoppe med at drikke, selv når man ønsker at stoppe eller er klar over, at det er skadeligt for ens helbred og liv.

Her er en henvisning til en videnskabelig artikel om emnet alkoholmisbrug og gener:

Bierut, L.J., Goate, A.M., Breslau, N. et al. “ADH1B is associated with alcohol dependence and alcohol consumption in populations of European and African ancestry.” Mol Psychiatry 17, 445–450 (2012). https://doi.org/10.1038/mp.2011.127

Denne artikel undersøger sammenhængen mellem en bestemt genetisk variation i ADH1B-genet og alkoholafhængighed og forbrug i både europæiske og afrikanske befolkninger. 

Resultaterne af undersøgelsen viser en signifikant sammenhæng mellem denne genetiske variation og risikoen for alkoholafhængighed og højere alkoholforbrug.

Her er yderligere en henvisning til en videnskabelig artikel om emnet alkoholmisbrug og gener:

Prescott, C.A., Kendler, K.S. “Genetic and environmental contributions to alcohol abuse and dependence in a population-based sample of male twins.” Am J Psychiatry 156, 34-40 (1999). https://doi.org/10.1176/ajp.156.1.34

Denne artikel undersøger bidraget af både genetiske og miljømæssige faktorer til alkoholmisbrug og afhængighed hos en population af mandlige tvillinger. 

Resultaterne af undersøgelsen viser en betydelig genetisk påvirkning på risikoen for alkoholmisbrug og afhængighed, men også en betydelig miljømæssig påvirkning, såsom stress og gruppepres.

Det er aldrig for sent at gøre noget ved sit alkoholmisbrug:

Hvis du eller nogen, du kender, kæmper med alkoholmisbrug, er det vigtigt at søge professionel hjælp. Der er behandlingsmuligheder til rådighed, og det er aldrig for sent at begynde at arbejde på at komme sig efter afhængighed.

FAQ om behandling af rusmidler

Find svar på spørgsmål om misbrugsbehandling

Klik her

Hjernens ulykkelige forelskelse i rusmidler

Læs artiklen om hjernen og rusmidler

Klik her

Tidlig rusmiddel debut øger risiko for afhængighed

Tideligt misbrug øge risikoen for afhængighed

Klik her

Codependency eller med-afhængighed, hvad er det?

Læs mere om det at være pårørende til en misbrug af rusmidler

Klik her

Her kan du booke en gratis afklarende samtale

Du kan også ringe til vores misbrugsrådgivning på telefon 51 95 33 33, alle dage
Facebook
Twitter
LinkedIn