Er din partner fanget i misbrug af stoffer eller andre rusmidler

Vi tilbyder altid gratis rådgivning til pårørende - Ring 51 95 33 33, alle dage

Partners misbrug af stoffer eller andre rusmidler

Partners misbrug af stoffer. Vil du gerne hjælpe en partner ud af et misbrug, så prøv at flytte fokus til åbenhed og nysgerrighed. Det hjælper sjældent at skælde vedkommende ud eller være fordømmende. Dét klarer din partner med stor sandsynlighed selv, da misbrug oftest er forbundet med skam og dårlig samvittighed.

Prøv i stedet at fortælle om din bekymring, hvad du ser, hvad du oplever og hvad det gør ved dig. Du kan beskrive, hvad det er du ser, når du oplever din partner er påvirket. Du kan fortælle, hvad det er du savner i din partner eller i de ting I plejer at gøre sammen – husk at det altid er en dårlig ide at konfronterer når vedkommende er påvirket.

Hvis tingene er gået i hårdknude

Partners misbrug. Du kan som pårørende have brug for at tale med andre om din situation, dine tanker og bekymringer, og høre hvad andre har gjort i lignende situationer – bryd tavsheden og vær åben over for andres forslag.

For mange pårørende er det meget belastende at være ufrivilligt vidne til at et andet menneske langsomt går i opløsning i misbrug – mens man står på sidelinjen og oplever en frustration og magtesløshed over at bliver afvist og løjet for.

Et længerevarende misbrug af stoffer kan være svært at stoppe fra den ene dag til den anden – uden professionel hjælp. Du kan foreslå kontakt til et behandlingssted, hvor man kan få uforpligtende rådgivening og eventuelt tilbyde selv at gå med. Med andre ord, så hold døren åben og pas på dig selv, så du ikke bliver trukket med ind i afhængighedens vanvid.

Når partners misbrug virker for overvældende

Partners misbrug kan have alvorlige konsekvenser for et forhold. Det er vigtigt at adressere problemet, når det opdages, så begge parter kan få den nødvendige støtte til at håndtere situationen. Det første skridt er at acceptere, at der er et alvorligt  misbrugsproblem, og derefter få talt om det

Husk også at det er vigtigt, at du passer på dig selv og får den støtte, du har brug for. Det er vigtigt at have mennesker, du kan tale ærligt og åbent med om hvad du går igennem. 

Du kan opsøge Al-Anon, som er en støttegruppe for familier med misbrug tæt inde på livet. At kunne snakke med, og identificere sig med andre som har de samme udfordringer kan være en stor kilde til støtte og trøst.

At vokse op i en familie med misbrug

Vokser man op i en familie med misbrug, sætter det sine tydelig spor – specielt i ungdomsårene. Mange unge, der er vokset op i en familie med misbrug, får svært ved at sige fra og sætte grænser. De glemmer ofte sig selv og egne behov.

Følgevirkningerne med en opvækst med misbrug i familien kan være omfattende og kan komme til udtryk som fysiske, psykiske og sociale problemer. 

Problemerne kan være ensomhedsfølelse, depression, adfærdsproblemer, øget udsathed for overgreb og vold, udvikling af eget misbrug, ustabil skolegang, manglende udbytte af skolegang, posttraumatisk stress, manglende uddannelse og arbejdsløshed. 

Forvent ikke at misbruget af rusmidler stopper af sig selv

Som pårørende kan man hurtigt bliver fanget i en ond spiral af skyld, magtesløshed og gensidige beskyldninger. 

Du må ikke forvente at misbrugeren stopper med at drikke eller tage stoffer uden professionel hjælp. 

Din partner, eller andre nære relationer, vil have brug for behandling, støtte og nye mestringsstrategier, til at overvinde et alvorligt misbrugsproblem. Du er altid velkommen til kontakt os med hensyn til hvordan man bedst kan motivere til misbrugsbehandling.

Et studie fra Institut for Folkesundhed, viser, at unge, der har forældre med misbrugsproblemer, har flere psykiske problemer som end unge, hvis forældre ikke har misbrugsproblemer. Disse kan være:

 • Ensomhed 
 • Lavt selvværd
 • Nervøsitet
 • Depression

 

I er altid velkommen til at kontakte os på telefon 51 95 33 33, for vejledning og hjælp. Vi behandler alle henvendelser 100% fortroligt og ingen oplysninger går videre til det offentlige eller andre.

Beskyttelsesfaktorer ved opvækst i familie med misbrug

Forskellige omstændigheder i opvæksten, såsom misbrug af rusmidler, kan også virke beskyttende for individet. 

En væsentlig beskyttelsesfaktor er barnets eller den unges øget modstandskraft og mentale robusthed.

Modstandskraft kan komme til udtryk ved barnets eller den unges:

 • Indsigt i misbrugsproblemet
 • Mestringsevne og problemløsning
 • Følelsesmæssige og adfærdsmæssige coping-strategier
 • Autonomi
 • Robuste relationer
 • Initiativ
 • Kreativitet, humor og moral.

Modstandskraft betyder imidlertid ikke, at børn og unge, der besidder disse egenskaber, kan klare belastninger af enhver art. 

Faktorer der kan bidrager til modstandskraft hos børn og unge, kan være både genetisk betingede forhold, som medfødt robusthed og miljøbetingede forhold, som bidrager til, at barnet eller den unge opbygger modstandskraft og gode copingstrategier til brug ved udfordringer senere i livet.

Vurdering & anmeldelser fra klienter

Peter, mange tak for din hjælp, din indsigt og hjælp som fik mig ud af mit misbrug har hjulpet mig med at komme videre i mit liv. Hvis du har brug for hjælp til at komme ud af et misbrug, så ring til Peter.

Fra Google anmeldelser

5/5

Peter er den klogeste mand jeg kender, hans tilgang er anerkendende, positiv og ligefrem.
Peter er den mand jeg har mødt på min vej til et alkohol og stoffrit liv som ved mest om afhængighedens mange ansigter. Kim ædru og clean +12år

Fra Google anmeldelser

5/5