Jellinek kurven illustrerer udviklingen i et alkoholmisbrug, fra brug til kronisk afhængighed af alkohol

Jellinek kurven illustrerer udviklingen i alkoholmisbruget

Den amerikanske læge, E.M. Jellinek, udarbejdede en kurve, Jellinek kurven, der illustrerer udviklingen i misbrug til alkohol over tid. Kurven begynder med tegn og advarsler på alkoholmisbrug, såsom øget tolerance over for alkohol, blackouts og for manges vedkommende, skjult drikkeri.

Herefter følger fasen med alkoholafhængighed, kendetegnet ved tab af kontrol over, hvor meget alkohol der indtages og hvornår. Herefter begynder problemer i familien, problemer på arbejdspladsen som fx øget sygefravær, tab af kørekort og de første misbrugsrelaterede lidelser.

Misbruget kulminerer i kronisk alkoholisme, hvor de fysiske, psykiske og sociale problemer bare vokser og vokser. Herefter tager abstinenserne til, og selvmordstanker er almindelige i denne fase. Den alkohol-afhængige er kommet ind i en ond cirkel, som vedkommende ikke kan komme ud af ved egen hjælp. 

Symptomer på alkoholmisbrug og alkohol-afhængighed

Alkoholmisbrugssymptomer, har man brug for at drikke alkohol for at holde op med at ryste eller fjerne anden ubehag. Så drikker man for at lindre, eller undgå de symptomer vi kalder alkohol-abstinenser.

Abstinenssymptomer er det fysisk tegn på afhængighed af rusmidler, og et stort rødt flag, der fortæller dig at du har bevæget dig ind i misbrugets kroniske fase. Abstinenser udvikles når du drikker meget alkohol. Din krop bliver vant til rusmidlet, og du vil opleve ubehag når du ikke får dit rusmiddel.

Hvis du har voldsomme abstinenser, betyder det at du har brug for medicinsk behandling, og det er en god idé at du taler med din læge om det. Hvis du svare ja til begge disse spørgsmål, er det måske tid til at tale med en professionel misbrugsbehandler. 

  • Er du nødt til at drikke markant mere alkohol nu, end tidligere?
  • Kan du drikke markant mere end andre, uden at blive beruset?

Myter om misbrug og afhængighed af alkohol

Myte: Jeg kan stoppe med at drikke – når som helst jeg vil.

  • Måske kan du, men mere sandsynligt kan du ikke. Uanset hvad, er det for de fleste en undskyldning for at blive ved med at drikke.
 

Sandheden er nok, at du ikke kan stoppe. Når du fortæller dig selv, at du kan stoppe når du vil, får det dig til at føle dig i kontrol, trods alle beviser på det modsatte og uanset de konsekvenser som dit misbrug medfører.

Myte: Mit drikkeri er mit problem. Jeg er den der tager skade, så ingen har ret til at fortælle mig at jeg skal stoppe.

  • Det er rigtigt, at det er dit problem. Men du narrer dig selv, hvis du mener at dit misbrug kun skader dig, og ingen andre end dig.
 

Dit misbrug påvirker alle omkring dig, især de mennesker som er tættest på dig. Dit problem er deres problem.

Myte: Jeg drikker ikke hver dag, så jeg kan ikke være misbruger, eller jeg drikker kun vin eller øl, så jeg kan ikke være misbruger eller alkoholiker.

  • Misbrug er ikke defineret ved, hvad du drikker eller hvor meget du drikker, men af de negative konsekvenser forbruget af alkohol medføre.
Myter ved misbrug af alkohol
Myter ved misbrug af alkohol