Er du i misbrug eller pårørende til en i stof- eller alkoholmisbrug. Vi tilbyder anonym telefonrådgivning alle dage fra kl. 08.00 til kl. 21.00

Jellinek kurven illustrerer udviklingen i et alkoholmisbrug, fra brug til kronisk afhængighed af alkohol

Jellinek kurven illustrerer udviklingen i alkoholmisbruget

Jellinek kurven - alkoholmisbruges udviklingDen amerikanske læge, E.M. Jellinek udarbejdede en kurve, Jellinek-kurven, der illustrerer udviklingen i misbrug af alkohol over tid. Kurven begynder med tegn og advarsler om alkoholmisbrug, såsom øget tolerance over for alkohol, blackouts og for mange, skjult drikkeri.

Herefter følger fasen med alkoholafhængighed, der er kendetegnet ved tab af kontrol over, hvor meget alkohol der indtages, og hvornår det indtages. Herefter begynder problemer i familien, problemer på arbejdspladsen, såsom øget sygefravær, tab af kørekort og de første misbrugsrelaterede lidelser.

Misbruget kulminerer i kronisk alkoholisme, hvor de fysiske, psykiske og sociale problemer bare vokser og vokser. Herefter tager abstinenserne til, og selvmordstanker er almindelige i denne fase. Den alkoholafhængige er kommet ind i en ond cirkel, som vedkommende ikke kan komme ud af ved egen hjælp.

Symptomer på alkoholmisbrug og alkoholafhængighed

Symptomer på alkoholmisbrug er, at man har brug for at drikke alkohol for at holde op med at ryste eller fjerne andet ubehag. Så drikker man for at lindre eller undgå de symptomer abstinenser.

Abstinenssymptomer er det fysiske tegn på afhængighed af rusmidler og et stort rødt flag, der fortæller dig, at du har bevæget dig ind i misbrugets kroniske fase. 

Abstinenser udvikles, når du drikker meget alkohol. Din krop bliver vant til rusmidlet, og du vil opleve ubehag, når du ikke får dit rusmiddel.

Hvis du har voldsomme abstinenser, betyder det, at du har brug for medicinsk behandling, og det er en god idé, at du taler med din læge om det. Hvis du svarer ja til begge disse spørgsmål, er det måske tid til at tale med en professionel misbrugsbehandler.

Er du nødt til at drikke markant mere alkohol nu end tidligere? Kan du drikke markant mere end andre uden at blive beruset?

Myter om misbrug og afhængighed af alkohol og andre rusmidler

Myte: Jeg kan stoppe med at drikke – når som helst jeg vil.

Måske kan du, men mere sandsynligt kan du ikke. Uanset hvad, er det for de fleste en undskyldning for at blive ved med at drikke.

Sandheden er nok, at du ikke kan stoppe. Når du fortæller dig selv, at du kan stoppe når du vil, får det dig til at føle dig i kontrol, trods alle beviser på det modsatte og uanset de konsekvenser som dit misbrug medfører.

Myte: Mit drikkeri er mit problem. Jeg er den der tager skade, så ingen har ret til at fortælle mig at jeg skal stoppe.

Det er rigtigt, at det er dit problem. Men du narrer dig selv, hvis du mener at dit misbrug kun skader dig, og ingen andre end dig.

Dit misbrug påvirker alle omkring dig, især de mennesker som er tættest på dig. Dit problem er deres problem.

Myte: Jeg drikker ikke hver dag, så jeg kan ikke være misbruger, eller jeg drikker kun vin eller øl, så jeg kan ikke være misbruger eller alkoholiker.

Misbrug er ikke defineret ved, hvad du drikker eller hvor meget du drikker, men af de negative konsekvenser forbruget af alkohol medføre.

Myte: Misbrugere er kun svage eller dumme mennesker. 

Dette er en almindelig misforståelse omkring misbrug, da det faktisk kan påvirke alle slags mennesker, uanset deres karakter eller personlighed.

Myte: Misbrug er en selvvalgt tilstand:

Mens nogle mennesker begynder at drikke eller tage stoffer af egen fri vilje, kan der også være faktorer såsom psykisk sygdom, traumer og sociale forhold, der kan føre til misbrug.

Myte: Misbrugere kan bare stoppe, hvis de virkelig vil:

Det er ikke så simpelt, da afhængighed er en kompleks tilstand, og misbrugere kan have brug for professionel hjælp og støtte for at komme sig.

Myte: Misbrug er en svaghed:

Det er en anden almindelig misforståelse, da misbrug kan påvirke alle, uanset deres styrke eller evne til at håndtere stress og udfordringer.

Myte: Misbrug er kun et spørgsmål om viljestyrke:

Dette er en almindelig myte, der ofte bruges til at skabe en følelse af skyld og skam hos misbrugere. Det er dog vigtigt at forstå, at afhængighed er en lidelse, der kræver behandling og støtte.

Myte: Misbrugere er kun afhængige af illegale stoffer:

Mens illegale stoffer som heroin og kokain kan føre til afhængighed, kan misbrug også involvere alkohol, receptpligtig medicin og andre legale stoffer.

Myte: Misbrugere er bare doven: 

Dette er en anden myte, der ofte bruges til at dømme misbrugere, men det er vigtigt at forstå, at misbrug kan påvirke alle, uanset deres motivation eller arbejdsetik.

Myte: Misbrugere er lette at genkende:

Mange misbrugere er faktisk i stand til at skjule deres tilstand, og det kan være svært at opdage, at nogen har et problem, før det bliver alvorligt.

Myte: Misbrugere vil altid tilbagefalde:

Selvom tilbagefald er en risiko for misbrugere, er det vigtigt at huske, at mange mennesker med misbrug kommer sig og leve et sundt, lykkeligt liv uden tilbagefald.

Myte: Misbrugere kan ikke behandles: 

Dette er en farlig myte, da det kan føre til en følelse af håbløshed for misbrugere og deres pårørende. Faktisk er der mange behandlingsmuligheder til rådighed, og mange mennesker med misbrug kan komme sig med den rette hjælp og støtte.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn