Den Ambulante Misbrugsbehandling
Det er aldrig for sent at få en godt liv

Vi tilbyder anonym gratis misbrugsrådgivning alle dage fra kl. 08.00 til kl. 21.00

De skjulte ofre: Hvordan stof- og alkoholmisbrug påvirker de pårørende

At være pårørende til en person, der kæmper med stof- eller alkoholmisbrug, kan være en utrolig svær og udfordrende oplevelse

De glemte ofre i misbrug af rusmidler - de pårørende

Pårørende er ofte de glemte ofre i rusmiddelmisbrug

Stof- og alkoholmisbrug er ikke blot et personligt problem for den, der kæmper med afhængighed. Det har en ødelæggende effekt på relationer og liv for de mennesker, der står dem nærmest – de pårørende.

Følelsesmæssige rutsjebaner

Pårørende til misbrugere oplever ofte en bred vifte af intense følelser, der kan være svære at håndtere. Sorg, vrede, frustration, skyld, skam og frygt er blot nogle af de følelser, der kan præge hverdagen. Den konstante bekymring for den misbrugerens ve og vel, blandet med afmagt og en følelse af manglende kontrol, kan føre til stress, angst og depression.

Familien under pres – misbrug skaber ofte konflikter og spændinger i familier og parforhold 

Den uforudsigelige adfærd, løgne og manipulationer fra den misbrugers side kan tære på tilliden og ødelægge kommunikationen. Pårørende kan føle sig magtesløse og frustrerede over situationen, og det kan være svært at vide, hvordan man skal håndtere den misbrugers adfærd på en sund måde.

Sociale omkostninger

Skammen og stigmatiseringen forbundet med stof- og alkoholmisbrug kan føre til social isolation for de pårørende. De kan trække sig tilbage fra venner og familie for at undgå at blive dømt eller mødt med uforståelse. Dette kan forværre følelsen af ensomhed og magtesløshed.

Fysiske og mentale sundhed i fare

Den konstante stress og bekymring, der følger med at være pårørende til en misbruger, kan have en negativ indflydelse på både den fysiske og mentale sundhed. Pårørende er mere tilbøjelige til at opleve søvnproblemer, hovedpine, maveproblemer og et svækket immunforsvar. De er også mere udsatte for angst, depression og andre psykiske lidelser.

At bryde tavsheden

Det er vigtigt at huske, at de pårørende ikke er alene. Der findes mange ressourcer og støttegrupper, der kan tilbyde vejledning, rådgivning og et fællesskab med andre, der forstår situationen. At bryde stilheden og søge hjælp er det første skridt på vejen mod at håndtere de udfordringer, der følger med stof- og alkoholmisbrug hos en af sine kære.

At tage vare på sig selv som pårørende

Det er afgørende for de pårørende at huske at tage vare på sig selv i denne svære tid. At spise sundt, motionere regelmæssigt og få nok søvn er vigtigt for at opretholde et godt fysisk og mentalt helbred. Det kan også være nyttigt at dyrke mindfulness, meditation eller andre afslapningsteknikker for at håndtere stress og negative følelser.

Det er virkeligt svært at sætte grænser

Det er vigtigt for de pårørende at sætte grænser for sig selv og den misbruger. Det kan f.eks. indebære at sige nej til at dække over misbrugerens adfærd, at nægte at give dem penge til rusmidler eller alkohol, eller at insistere på, at de søger professionel hjælp. Det er vigtigt at huske, at man ikke kan redde en anden person, hvis de ikke selv er villige til at ændre sig.

At opsøge professionel hjælp og og støtte

At søge professionel hjælp kan være en uvurderlig støtte for de pårørende. En terapeut eller rådgiver kan tilbyde et rum til at tale om de svære følelser og oplevelser, der følger med at være pårørende til en misbruger. De kan også give vejledning i, hvordan man kan sætte grænser, kommunikere effektivt og tage vare på sig selv.

Stof- og alkoholmisbrug er et komplekst problem, der har en ødelæggende effekt på både den misbruger og de pårørende. Men ved at bryde tavsheden, søge støtte og tage vare på sig selv kan de pårørende finde den styrke og de ressourcer, de har brug for til at håndtere situationen og skabe et sundere liv for sig selv.

Har du spørgsmål omkring misbrug og hjælp til pårørende? Vores erfarne terapeuter kan hjælpe dig med at håndtere de udfordringer, der kan opstå i forbindelse med misbrug. Ring til os alle dage på 51 95 33 33, og få svar på dine spørgsmål helt anonymt.

Facebook
Twitter
LinkedIn