Tidlig indsats ved stof eller alkoholmisbrug på arbejdspladsen

Hvis en medarbejder møder tydeligt påvirket på arbejde, skal der handles med det samme

Vær så vidt muligt flere om at konstatere problemet og send medarbejderen hjem med henblik på efterfølgende samtale.

Der bør skrives et notat, som opbevares hos lederen eller på personalesagen, om hændelsesforløbet med beskrivelse af adfærd og tilstand.

Medarbejderen bekræfter med sin underskrift at være vidende om notatets tilstedeværelse og får indskrevet egne kommentarer.

Tillidsrepræsentanten kan herefter orienteres i forbindelse med hjemsendelsen.

  • Kontakt herefter professionel hjælp og tilbyd medarbejderen et behandlingstilbud. Det er vigtigt at det blive det helt rigtige tilbud der bliver giver. Kontakt os gerne på telefon 51 95 33 33, vejledning og rådgivning hos os koster ikke noget og vi har samarbejdsaftaler med mange professionel aktøre.
Tidlig indsats ved misbrug af rusmidler på arbejdspladsen

En tidlig indsats på arbejdspladsen over for misbrugsproblemer har meget store chancer for at give gode resultater.

Jo tidligere der bliver taget fat om et problem, jo færre menneskelige og økonomiske omkostninger får det for både medarbejderen og arbejdspladsen som helhed.

Kontakt Den Ambulante Misbrugsbehandling, hvis i på jeres virksomhed oplever misbrugsproblemer i ikke føler jer i stand til at takle – så kommer vi gerne ud til virksomheden, det koster ikke noget.

Kend signalerne og grib ind
  • Blandt misbrugsbehandlere er der enighed om, at en tidlig indgriben giver bedre mulighed for effektfuld hjælp.
  • For at kunne gribe tidligt ind er det vigtigt at kende til de signaler, der kan være på misbrug.
  • Signalerne på misbrug er forskellige alt efter om det er misbrug af alkohol, medicin eller illegale rusmidler.
Signaler på stof- og alkoholmisbrug
  • Abstinenser; sveder; fryser, er rød i hovedet, ryster på hænderne, humørsvingninger, påfaldende adfærd, fravær i pauser og udpræget rastløshed.
  • Påvirket af rusmidler; unormalt sløv eller træt, snøvlende tale, håndskriften bliver ulæselig, store eller små pupiller, hyppigt sygefravær, udebliver uden at give meddelelse, lugter af alkohol.

Som udgangspunkt er det en god ide at stole på sin intuition, når det handler om at konfronterer en kollega med sin bekymring om et mulig misbrug af rusmidler – og husk på, at det altid er for at hjælp vedkommende til at kunne gøre noget ved problemet, der er udgangspunktet for alle henvendelsen.

Kontakt Den Ambulante Misbrugsbehandling på +45 51 95 33 33, hvis i skulle have spørgsmål omkring emnet rusmidler på arbejdspladsen.

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på linkedin
LinkedIn