Adresse
Bødkerporten 41, st.
2650 Hvidovre
Danmark
Telefon
51 95 33 33
E-mail
alkologen@gmail.com
Rutevejledning

Mandag 08:00-21:00
Tirsdag 08:00-21:00
Onsdag 08:00-21:00
Torsdag 08:00-21:00
Fredag 08:00-21:00
Lørdag 08:00-21:00

122.000 børn har et alkoholproblem

Alkoholmisbrug rammer ikke kun den, der drikker. Det går i stor grad også ud over børnene.

Sundhedsstyrelsen anslår, at 122.000 børn under 18 år fra alle sociale lag vokser op i et hjem, hvor alkohol er en del af hverdagen, fordi enten mor eller far – eller begge – alt for ofte griber til flasken.

Tusindvis af børn i dagens Danmark betaler en høj pris, når en eller begge forældre drikker. Og det få ofte konsekvenser langt ind i voksenlivet.

Konsekvenserne ved at vokse op i et hjem med alkoholproblemer er, at der er ca. 2,5 gang så stor risiko for at blive indlagt på psykiatrisk afdeling, dobbelt så stor risiko for at forsøge selvmord, og i høj man grad er man i risikogruppen for selv at udvikle et misbrug.

Tidligere var det kun den drikkende, der kunne få gratis, anonym og skræddersyet behandling. Men i dag er det også muligt for at børn af forældre med alkoholmisbrug eller stofmisbrug at få gratis støtte og samtaleterapi, også selvom forældrene endnu ikke selv har anerkendt deres problem. Du kan læse mere om kampagnen på www.hope.dk 

I 2016 gav fra Børne- og Socialministeriet 264 millioner kroner til at starte nye terapitilbud til børn og unge under 25 år i familier med alkohol- og stofmisbrug. Men i alle disse nye tilbud er der stadig ledig kapacitet, og det tyder på at der er alt for lille kendskab til dem.

Det høje antal børn, der skal leve med forældrenes alkoholproblemer, står i skærende kontrast til den ledige kapacitet, når det gælder behandling, terapi og støtte i kommunerne til både voksne, der drikker for meget, voksne pårørende og børn og unge i alkoholfamilier.

Der er uhyggeligt mange knuste skæbner og bristede relationer forbundet med alkoholmisbrug – både for den drikkende og de nære omgivelser. Jo før man kommer i behandling for sit misbrug, jo bedre er det, men for mange i misbrug går der oftest mellem 10 og 15 år før de opsøger hjælp.

De fleste børn i alkoholfamilier tyr til hemmeligheder og løgne for at holde problemer skjult for omverdenen fordi de skammer sig og frygter, at sandheden kommer frem. Derfor er det vigtigt, at nogle af de voksne, der er tættest på børnene i deres hverdag, tør gribe ind. Det gælder i høj grad lærerne og pædagoger.

Der er blevet gennemført en undersøgelse blandt 200 folkeskolelærere. Her har omkring 70 % procent oplevet, at de har været bekymrede for elever i forbindelse med mistanke om alkoholproblemer i hjemmet.  Men under halvdelen af lærerne føler sig rustede til at tage samtalen med børnene, og endnu færre, kun 27 procent, tør tage samtalen med forældrene.